Owady będą stałym elementem europejskiej diety – prognozują naukowcy.

Już za kilka lat mączka z larw lub świerszczy może stać się dodatkiem do wielu produktów. Wszystko z powodu wysokiej wartości odżywczej, niskich kosztów produkcji oraz przyjaznej dla środowiska hodowli. Drodzy państwo, najwyższy czas potraktować robaka jak mięso.

Rocznie każdy z nas zjada ponoć podczas snu średnio osiem pająków, innym zdarza się połknąć muchę. Poza zachodnim kręgiem kulturowym o jedzeniu owadów, ich larw czy pajęczaków nie mówi się jednak z obrzydzeniem. Szacuje się, że codziennie jada je aż 2 mld ludzi! Według prognoz przedstawionych niedawno przez naukowców, Europę czeka rewolucja dietetyczna z robakami w tle. Zmiany te są nieuniknione i wynikają z przyczyn ekonomicznych oraz ekologicznych. W wielu krajach Europy oferuje się już produkty z dodatkiem owadów i sporządzonej z nich mączki, a najmłodszych próbuje oswoić ze świadomością, że świerszcz czy szarańczak to też mięso.

Zjedz robaka, ziemniaczki zostaw

Dalsza część artykułu dostępna dla posiadaczy prenumeraty cyfrowej. Wykup dostęp już za 4 zł!
Zaloguj się lub Wykup
Sprawdź Wykup
Anuluj
Pełny dostęp do treści na 7 dni za 4 zł.
Pełny dostęp do treści na 30 dni za 15 zł.
Pełny dostęp do treści na 90 dni za 40 zł.
Pełny dostęp do treści na 180 dni za 70 zł.
Odblokuj na 7 dni
Odblokuj na 30 dni
Sprawdź
Odblokuj na 90 dni
Odblokuj na 180 dni
Odblokuj
Anuluj

Facebook Comments